Hoe spendeer je maar 10 minuten op Twitter
background

De meest gehoorde klacht over social media is "Ik heb er geen tijd voor". Wat deze mensen echter niet realiseren is dat social media niet altijd tijdrovend hoeft te zijn, zeker Twitter niet. Facebook verandert steeds zijn algoritme en heeft een grote voorkeur voor gepromote posts en advertenties. Twitter is daarentegen een zeer effectief social netwerk voor kleine ondernemingen. Je plan van aanval bevat twee belangrijke tools: Hootsuite en Twitter lijsten. Als je de volgende stappen volgt, zal je dagelijkse Twitter routine niet meer dan 10 minuten in beslag nemen.

 

1. Richt je Hootsuite account in

Hootsuite is een gratis social media tool. Er zijn natuurlijk meerdere tools beschikbaar, maar dit is mijn favoriet. Wanneer je je Hootsuite account hebt aangemaakt, kun je je Twitter account hier aan koppelen. Nu gaan we streams (kolommen) toevoegen en eventueel verschillende tabbladen aanmaken. Voeg deze streams toe aan je eerste tabblad: Scheduled Tweets, Sent Tweets, Mentions, Direct Messages en My Tweets, Retweeted. Klik op "Add Stream" en volg de instructies. 

 

2. Maak Twitter lijsten

7-3-2014 21-07-03

 

Ga naar Twitter.com en ga naar 'Me' en dan naar 'Lists'. Klik daar op 'create list'. Je kunt publieke en privé lijsten maken van onder andere een thema, een account, een hashtag enz. Om te beginnen kun je de lijsten per thema maken en daar verschillende Twitter accounts aan toevoegen.

Maak ook zeker een lijst aan met 'geheime belangrijke accounts'. Hierboven kun je zien dat ik mijn lijst 'Favo Birds' heb genoemd. Het slotje erachter geeft aan dat deze alleen voor mij te zien is.

 

3. Voeg je Twitter lijsten aan Hootsuite toe

1-4-2014 22-49-35

 

Maak een nieuw tabblad aan in Hootsuite door op het zwarte + teken te klikken. Geef het tabblad een naam, bijvoorbeeld 'belangrijk'. Dit tabblad wordt het tweede wat je checkt in je nieuwe Twitter routine. Klik in dit tabblad op 'Add Stream', dan 'Lists'. Bij je lijsten kies je vervolgens de meest belangrijke streams. Maak daarna een paar andere tabbladen aan en voeg hier eventueel de rest van je lijsten aan toe. 4 of meer (ligt aan je beeldscherm formaat) steams passen gemakkelijk in één scherm, maar je kunt er maximaal 10 aan ieder tabblad toevoegen.

 

4. Voeg #hashtag streams toe aan Hootsuite

Maak een tabblad genaamd 'Hashtags' en vul deze met tenminste 4 van de belangrijkste hashtags die je wilt volgen. Vergeet niet branche gerichte tweetups die handig zijn om in de gaten te houden. Onder 'Add a stream' kun je zoeken naar de meest relevante hashtags voor jouw bedrijf of merk en er een stream van maken.

 

5. Begin je 10 minuten per dag routine

Log in op je Hootsuie account en check het eerste tabblad, waar alle mentions of tweets die je ontvangen hebt staan. Reageer hier eerst op. Bekijk nu je 'Belangrijk' tabblad. Favoriet, beantwoord of retweet alles wat je interessant vind en wat je volgers ook interessant kunnen vinden. Check nu je hashtag tabblad. Is er iets interessants gaande in jouw branche? Gebruik deze inspiratie voor nieuwe posts. Gebruik de Hootsuite 'auto-schedule' functie, welke ook op geoptimaliseerde tijden je bericht kan versturen. Deze ingeplande berichten verschijnen onder je 'scheduled tweets' stream in je eerste tabblad. 

Als je tijd over hebt, bekijk dan de andere streams voor je plezier. Hoe vaker je deze routine oefent, hoe sneller je de handelingen maakt. Als je relevante hashtags, interessante content tweet, tweets van anderen beantwoord en andere retweet, zul je merken dat meer accounts jou gaan volgen met maar 10 minuten per dag.